Ρατσισμός στο χώρο της μόδας

Εργασία ή Θρησκεία
December 22, 2020
Ρατσισμός και εξωτερική εμφάνιση.
December 27, 2020

Ο χώρος της μοδας: λάμψη, φώτα, χλιδή, προοδευτικές ιδέες… Και όμως ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος ακόμα και σε ένα χώρο που θέλει διαρκώς να πρωτοπορεί και δημιουργεί trends.

Γράφει η η Δέσποινα Ειρήνη Ντόκου, προπτυχιακή φοιτήτρια Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο ρατσισμός είναι η άνιση μεταχείριση (διάκριση), που δέχονται κάποιοι άνθρωποι λόγω διαφορετικών χαρακτηριστικών τους. Ένα από τα πολλά είδη του ρατσισμού είναι ο φυλετικός ρατσισμός, ο οποίος αναφέρεται στον ρατσισμό που υφίστανται κάποιοι λόγω του χρώματος ή της καταγωγής τους. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ο ιδεολογικός ρατσισμός, ο οποίος περιλαμβάνει όρους όπως αυτός του Κοινωνικού Δαρβινισμού, του Ναζισμού, του Αριανισμού και του Σωβινισμού. Ο ρατσισμός, οι προκαταλήψεις και οι φυλετικές διακρίσεις κατά γενική ομολογία δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε έναν επαγγελματικό χώρο δημιουργικό και φιλικό απέναντι στη διαφορετικότητα, με το βλέμμα στραμμένο προς την ελευθερία της έκφρασης όπως αυτός της Μόδας. 

JOHN GALLIANO

Αφορμή για την απόλυση του John Galliano από τον οίκο Dior στάθηκε το πολυσυζητημένο video, με την εικόνα του διάσημου σχεδιαστή να εκτοξεύει ρατσιστικά αντισημιτικά σχόλια σε κατάσταση εμφανούς μέθης. Το video αυτό έγινε ευρέως γνωστό και μέσα σε λίγες μόνο μέρες κατέστρεψε την καταξιωμένη και πολυετή καριέρα του. Σήμερα, χρόνια αργότερα, ο Galliano  προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα του. Τέλος, οι φοιτητές του κολεγίου Parson’s αρνήθηκαν να τον δεχτούν ως καθηγητή τους και ο οίκος De la Renta απέσυρε την ανακοίνωση συνεργασίας τους.

MARC JACOBS

Ο Marc Jacobs, το αγαπημένο παιδί του διεθνούς fashion crowd βρέθηκε στο στόχαστρο για μια από τις δημιουργίες του από την συλλογή του Label Marc by Marc Jacobs. Αφορμή, αποτέλεσε ένα λευκό Τ-shirt με μια στάμπα, στην οποία υπήρχαν δύο αρβύλες, πράγμα απολύτως αθώο αν βέβαια δεν αποτελούσε πιστή αναπαράσταση του logo από το album Boots and Braces του νεο-ναζιστικού συγκροτήματος Skrewdriver. Το συγκεκριμένο λοιπόν T-shirt των 68$ αποσύρθηκε από την αγορά και αμέσως εκπρόσωποι του Label έσπευσαν να διευκρινίσουν, ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόθεση αναφοράς στο συγκεκριμένο rock group ούτε, ότι το T-shirt ανακοίνωνε κάποια θέση της εταιρίας.

Σκέψεις

Συνοψίζοντας, ο ρατσισμός είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που μαστίζει την σημερινή κοινωνία. Καθίσταται λοιπόν παράλογο, το γεγονός ότι εμφανίζονται ρατσιστικά και φυλετικά περιστατικά στον χώρο της Μόδας, ο οποίος χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από ελευθερία έκφρασης. Τα άτομα που ανήκουν στον χώρο αυτό και όπως είναι φυσικό επηρεάζουν μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων οφείλουν να παραμείνουν αμερόληπτοι χωρίς να κυριαρχούνται από απόλυτες και αυταρχικές θέσεις.