4 Ιανουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Braille

Ρατσισμός και εξωτερική εμφάνιση.
December 27, 2020
Η κουλτούρα του Body-shaming.
January 23, 2021

Κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille, προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη της γραφής Braille. 

Λουδοβίκος Μπράιγ
Ο  Λουδοβίκος Μπράιγ γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809. Τυφλώθηκε μικρός και στα δυο μάτια εξαιτίας ενός ατυχήματος, ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους, όπου και ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του στους συνομηλίκους του, για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις 15 χρονών. Το 1829 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς”.

Πως λειτουργεί το σύστημα Braille
Tο σύστημα μπράιγ λειτουργεί αντιπροσωπεύοντας γράμματα του αλφαβήτου (και αριθμών) σε μια σειρά από 6 τελείες ανά ζεύγη σε 3 σειρές. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, ώστε χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.

Ελληνικός κώδικας Μπράιγ
Η επίσημη καθιέρωση ενός ελληνικού κώδικα Μπράιγ για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών ήρθε το 1948, όπου και ο ελληνικός κώδικας προσαρμόστηκε από τον αντίστοιχο γαλλικό  και κατόπιν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Σχολή Τυφλών Καλλιθέας στην Αθήνα.

Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ)
Σύμφωνα με το  Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) για τους τυφλούς μαθητές, το Braille είναι το κλειδί για την παιδεία και τη μελλοντική τους απασχόληση. Διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες.

Πηγή: www.especial.gr

Μαρία Στεφανίδου
Ειδικευόμενη Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής
Επιστημονικά υπεύθυνη προγραμμάτων Ενσυνειδητότητας και Ευεξία της ομάδας νέων “Έλληνες Οδυσσείς” και του οργανισμού “GO Alive”

To σχέδιο αλληλεγγύης “Ηealthy 2020” υλοποιείται από την ομάδα νέων Έλληνες Οδυσσείς και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) μέσω του ιδρύματος νεολαίας και διαβίου μάθησης.