9 Φεβρουαρίου – Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID: Safer Internet Day)

4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (World Cancer Day)
February 4, 2021
Ψυχική Ανθεκτικότητα
February 20, 2021

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, γιορτάζεται η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» (SID: Safer Internet Day)», η οποία θεσμοθετήθηκε το 2004 υπό το συντονισμό του έργου “SafeBorders” και του Προγράμματος “Safer Internet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό, όχι μόνο τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτύου, αλλά και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με κριτική σκέψη και δημιουργικό τρόπο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης INSAFE-INHOPE με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Connecting Europe Facility (CEF)». Σκοπός του εορτασμού είναι η προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σύνθημα του φετινού εορτασμού έρχεται από το 2020 και είναι :

«Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου άρχισε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE- INHOPE, που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη σε ανήλικους και ενήλικους χρήστες του διαδικτύου, μέσω τριών διακριτών δράσεων :

  • της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids
  • της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (τηλέφωνο:210-6007686) και μέσω της ιστοσελίδας www.help-line.gr
  • της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο www.safeline.gr

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ διοργανώνει, υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό όπου τα παιδιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν τις ιδέες τους για το πώς αντιλαμβάνονται το ποιοτικό – θετικό διαδίκτυο και την ασφάλειά τους κατά την πλοήγηση και να αναπτύξουν στην καθημερινότητά τους καλές πρακτικές από την χρήση του ψηφιακού κόσμου.

Ωστόσο, όλοι οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους προκειμένου να μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια σε αυτό, ενώ παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, μπορούν να αξιοποιήσουν με τον πιο θετικό τρόπο τις παρεχόμενες ψηφιακές δυνατότητες του.

Πηγή: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ Τ&Ο

Μάρκος Χιόνος
Συντονιστής δράσεων και εκπαιδευτής της ομάδας νέων “Έλληνες Οδυσσείς” και του οργανισμού “GO Alive”
Πτυχ. Χρηματοοικ/κών, LLM, υποψ. διδάκτορας “Ενσυνείδητη Ηγεσία στη Διοίκηση Οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών” (Παν.Δ.Μακεδ.)

To σχέδιο “GO Alive” υλοποιείται από την ομάδα νέων Έλληνες Οδυσσείς και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ μέσω του ιδρύματος νεολαίας και διαβίου μάθησης.