4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (World Cancer Day)

«Ανώτερα και κατώτερα επαγγέλματα»
January 31, 2021
9 Φεβρουαρίου – Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID: Safer Internet Day)
February 12, 2021

 Η 4η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (World Cancer Day), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC), η οποία εκπροσωπεί 1.188 μέλη/ Οργανισμούς σε περισσότερες από 172 χώρες. Η εν λόγω Παγκόσμια Ημέρα στοχεύει στην πληροφόρηση και στην αφύπνιση των πολιτών, όσον αφορά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου. 

Το 2021 είναι το τελευταίο έτος της τριετούς (2019 – 2021) εκστρατείας με θέμα: «Είμαι και θα το Κάνω» (I Am and I Will) με την οποία γίνεται έκκληση παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για δυναμικές ατομικές δράσεις, πρωτοβουλίες και ενέργειες με στόχο την εκπαίδευση για τον καρκίνο και κατ΄ επέκταση την αποφυγή εκατομμυρίων θανάτων, που μπορούν να προληφθούν κάθε χρόνο. 

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην πρωτογενή πρόληψη που επιτυγχάνεται με τον προσυμπωματικό έλεγχο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 30% – 50% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση του σωματικού βάρους, την τακτική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και τη διαβίωση σε ένα καθαρό περιβάλλον 

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μαρία Στεφανίδου
Ειδικευόμενη Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής
Επιστημονικά υπεύθυνη προγραμμάτων Ενσυνειδητότητας και Ευεξία της ομάδας νέων “Έλληνες Οδυσσείς” και του οργανισμού “GO Alive”

To σχέδιο αλληλεγγύης “Ηealthy 2020″ υλοποιείται από την ομάδα νέων Έλληνες Οδυσσείς και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) μέσω του ιδρύματος νεολαίας και διαβίου μάθησης.