14 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

7 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
April 7, 2020
15 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας
June 15, 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εορτάζεται στις 14 Ιουνίου διεθνώς, έχει σαν στόχο να τιμήσει τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για την ανιδιοτελή προσφορά του.

Αφορμή αποτελούν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τη συστηματοποίηση των ομάδων αίματος κατά ΑΒΟ.

Η συλλογή αίματος από εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μια ασφαλή και επαρκή παροχή αίματος.

Οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες είναι η ασφαλέστερη πηγή του αίματος, καθώς υπάρχουν λιγότερες μολύνσεις που μεταδίδονται με το αίμα μεταξύ αυτών των δωρητών από ότι μεταξύ των ατόμων που δίνουν αίμα για τα μέλη της οικογένειάς τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή που δίνουν αίμα έναντι πληρωμής.

Στις 14 Ιουνίου του 2020, η ομάδα νέων “Έλληνες Οδυσσείς” γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη μαζί με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης, στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης

 
To σχέδιο αλληλεγγύης “Ηealthy 2020″ υλοποιείται από την ομάδα νέων Έλληνες Οδυσσείς και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.